RAF ÖMRÜ
Günümüzde ticari olarak üretilen sirkelerin çoğu pastörizasyondan geçer ve uzun süre berrak kalırlar. Ancak organik sirke çeşitleri, elma ,üzüm ve balzamik türleri gibi bazıları açıldıktan sonra tortu oluşturabilir.
Kasenin dibindeki bulutlu kütle olan “sirke anası”nı görebilirsiniz.
Bu “sirke anası” olarak bilinir ve fermantasyon sürecinde doğal bakteriler tarafından oluşturulur. Aslında bir bitki lifi olan selülozdur.
İşte “sirke anasını” biraz daha pıhtılaşmış bir durumda gösteren başka bir çekim.
Tamamen zararsızdır, özellikle bakılması çekici olmasa da, tadı veya etkinliği etkilemez; sadece süzün ve her zamanki gibi keyfini çıkarın.
Düşük pH seviyesine sahip bir asit olduğu için kendini korur, soğutma gerektirmez ve neredeyse sınırsız bir raf ömrüne sahiptir. Zamanla bir miktar bulanıklık meydana gelebilir, ancak bu yine lezzetini veya diğer özelliklerini etkilemez.
BİRAZ ARKA PLAN
İlk sirke üretime dair kesin belgeler bulunmamakla birlikte, arkeoloji, ilk ortaya çıkış dönemi olarak Neolitik çağa veya yaklaşık MÖ 8000’e işaret ediyor.
Mezopotamya’da bulunan ve MÖ 5.000’e tarihlenen kil tıpalı büyük testiler sirkeye özgü kalıntılar içeriyordu.
Benzer kalıntılar, MÖ 3.000 dolaylarında Mısır çömleğinde ve aynı çağdan Çin’de ekşi pirinç şarabının kanıtlarında da bulundu.
Romalıların, ekmeklerini batırmak (banmak) için kaselere dökülen üzüm ve hurmalardan sirke yaptıkları biliniyordu ve Roma Lejyonu ayrıca “posca” (fakir tabakanın içki yerine keskin sirkeye su katarak içtikleri içki) adı verilen serinletici bir içecek için suyla karıştırıyordu.
Hipokrat’ın , öksürük ve soğuk algınlığı için balla karıştırılmış evde demlenmiş bir elma şarabı türü reçete ettiği ve Yunanlıların bununla sebze turşusu yaptığı biliniyordu.
Orta Çağ boyunca, bu tart iksiri içecek ve çeşni olarak ve ayrıca yıkama için kullanıldı. Kardinal Woolsey’in görevleri, köylü kalabalıklarla karışmasını gerektirdiğinde, içinde sirkeye batırılmış bir sünger ve onu enfeksiyondan korumak için bütün baharatlar içeren içi boş bir portakal taşıyordu.
Hıyarcıklı veba salgını sırasında, hastaları ve ölüleri soyan haydutları korumak için “dört hırsız sirkesi” adı verilen benzer bir karışım olduğu söylenirdi.
1394 yılında Paris’te ilk sirke damıtma şirketi kuruldu. Ve 1895’te Louis Pasteur, fermantasyon konusundaki çalışmasının bir parçası olarak bakteriyel asetifikasyonun gerçek sürecini tanımladı.
BAZI MUTFAK KULLANIMLARI
İşte mutfakta kullanılan, tümü damıtılmış beyaz sirke kullanan birkaç favori kullanım:
- 1/2 bardak kabartma tozu ve ardından 1 bardak damıtılmış beyaz sirke dökerek mutfak giderini kokudan arındırın ve temizleyin. Köpürme durduğunda, akan sıcak su ile balık tutun. Beş dakika bekleyin, ardından tekrar soğuk suyla yıkayın. Borular üzerinde ticari temizleyicilere göre daha naziktir ve ayrıca bakterileri yok ederek kokuyu giderir.
- Beyaz sirke ile ¾ dolu sığ bir kaseyi doldurarak ızgara dumanının kokusunu içinize çekin ve birkaç saat bekletin. Günün sonunda, duman kokusu gitmiş olacak.
- Limon ve misket limonunun ( metali parlatmak için kullanılabilir) asidik bir kuzeni olarak sirke, paslanmaz çelik aletleri bir sprey şişesiyle buğulayarak ve ardından yumuşak bir bezle parlatarak parlatmak için kullanılabilir.
- Doğal, toksik olmayan bir temizleyici olarak ocaktaki , tezgahlardaki ve ters tepmelerdeki pişirme yağını kesebilir . Bazılarını doğrudan nemli bir beze dökmeyi ve yüzeyleri silmeyi deneyin. Diğer bazı doğal temizleyiciler arasında limon , kabartma tozu ve boraks bulunur.
- Asetik asit, salmonella, E. coli ve stafilokok gibi zararlı bakterileri ortadan kaldıracağından, kesme tahtalarını tam güç damıtılmış beyaz ile dezenfekte edin .
- Damlama kahve makinesini 2 su bardağı beyaz ve 1 su bardağı su solüsyonuyla temizleyin. Döngüyü çalıştırın, ardından en az bir kez sade bir su döngüsü ile durulayın. Önce üreticinin talimatlarını kontrol ettiğinizden emin olun.
- Çöp öğütücüyü sirkeli buz küpleriyle temizleyin. Her küp kalıba 1 çay kaşığı damıtılmış beyaz koyun, suyla doldurun ve dondurun, ardından çöp öğütücüsünden geçirin.
- Sebzeleri ve meyveleri temizlemeden önce mutfak tüyoları yazımızda özetlenen çözümle bakteri ve mikropları temizleyin ve yok edin.
Gerçekten de doğanın bir armağanı olan sirke, tamamen bizim yararımıza tasarlanmış gibi görünen saf ve basit bir iksir olmaya devam ediyor. Bu yüzden, takdir etmek için, elma şarabı ve beyaz şaraplı otlu salata sosu için başka bir tür kullanan mercimek salatası için lezzetli bir tarif – tadını çıkarın!