Çamlar, kendi familyası içinde 115 türe ayrılan bitkilerdir. Bu türlerden ise sadece beş tanesi ülkemizde yetişir. Bu bakımdan çam kozalakları da kendi içlerinde farklılık gösterirler. Ülkemizde yetişen çamlar ise şu şekildedir:
• Halep Çamı,
• Karaçam,
• Sarıçam,
• Kızılçam,
• Fıstık Çamıdır.
Çam kozalakları da kendi aralarında erkek ve dişi kozalak olarak ikiye ayrılır. Bu kozalakları birbirinden ayıran en önemli farkları da dalda kalma süreleridir. Dişi kozalaklar dalda çok uzun süre kalabilirken; erkek kozalaklar ise dalda dişi kozalaklardan daha az bir süre kalırlar. Ayrıca dişi kozalaklar diğerlerine göre daha büyük kozalaklardır.

Çam Kozalaklarının Faydaları Nelerdir?

Odunsu yapıda olan çam kozalağının sağlık açısından pek çok faydası vardır. Özellikle de astım rahatsızlıklarında şifa verici bir etkiye sahiptir. Ayrıca çam kozalağı; bronşit, öksürük ve balgam gibi hastalıklar için de kullanılan bir türüdür.

Akciğerlerin temizlenmesinde önemli bir etkiye sahip olan çam kozalağı; vücudun gereksinim duyduğu mineralleri karşılayamamasından dolayı meydana gelen akciğer hastalıklarını ve sigara gibi zehirli olan dumanların kalıcı zararlarını yok eder. Bugün pek çok doktor ve bilim insanı bu bitkinin işlenmesi, yağının çıkarılması veya reçel yapılarak tüketilmesi durumunda sağlıklı bir hayat geçirileceğini belirtmektedirler. Çünkü bağışıklığın artırılmasına yardımcı olan bu çam kozalağı bitkisi; içeriğinde çok nadir bulunan birtakım özel bileşenleri barındırmaktadır.

Diş Ağrısını Geçirir

Çam kozalağı sirke ile karıştırılıp gargara yapıldığında diş ağrılarına son veren bir etkiye sahiptir. Bunun yanında plakları temizleyip dişleri de rahatlatan önemli bir şifa kaynağıdır.

Saçları Canlandırır

Çam yağının, saç köklerini beslediği uzmanlar tarafından ispatlanmış bir bilgidir. Özellikle de erkek veya kadınların saç dökülmesi şikayetlerinde sıklıkla kullandığı çam kozalağı yağı ile dökülen saçların yerini, daha canlı saçlar almaktadır.

Bağışıklığı Güçlendirmeye Yardımcı Olur

Çam kozalağı; bronşit, boğaz ağrıları, öksürme, nefes darlığı gibi problemleri tedavi edici bir etkiye sahiptir. Metabolizmayı düzene sokar ve uyku problemlerine çözüm getirir. Bunun yanında hastalık yayan mikroplara karşı da vücudun dinç kalmasını sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Çam kozalaklarının içeriğinde yer alan pinen ise, solunum kaynaklı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Ayrıca çam kozalağı, odaklanma kabiliyetini artırıp, stres seviyesini azaltarak psikolojik problemlerden kaynaklı salgılanan hormonlarda hastanın rahat etmesini sağlar.

Mide Hastalıklarının Oluşumunu Önler

Çam kozalağı, çoğunlukla stres sonucu midede meydana gelen gastrit ve ülser gibi hastalıkların oluşumunu engeller. Sakinleştirici etkisiyle stresi ortadan kaldırdığı gibi içindeki bileşenlerle de midedeki hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur. Çam kozalağı suyunu, herhangi bir mide rahatsızlığınız olmadığında da kullanabilirsiniz. Böylece meydana gelebilecek hastalıkların önüne de geçmiş olursunuz.

Stres Seviyesini Azaltır

Hayatınızın stresli ya da karmaşık bir döneminde çam kozalağı suyunu içerek bu dönemi çok daha kolay bir şekilde atlatabilirsiniz. Ayrıca sinirlerinizi yatıştırmak için çam kozalağı suyu haricinde, çam kozalağı yağını da kullanabilirsiniz. Ancak bunun için çam kozalağı yağını yastığınıza damlatıp koklamanız gerekecektir. 

Sirkesini yapılışı;

Mayıs-Haziran aylarında toplanan bebek kozalaklar güzelce birkaç kez yıkanır kurutulur ve birkaç parçaya bölünerek kavanoza alınır.

8 LT lik kavanozun yarısını geçen kozalaklara 250-350 gr bal , kavanozun üstüne 4 parmak kalasıya su ve çam filizi ile birkaç çam çırası eklenerek sirke başlatılır.

Bundan sonrası diğer sirkeler gibidir.

Sirmahzen © . Design Beyaz Medya ®